Kvikk Lunsj. Hvem har vel ikke smakt denne velkjente og folkekjære sjokoladen? Kanskje hatt den med på tur, også. Visste du at det selges om lag 500 tonn av den bare i påsken?
Tekst: Rune Langnes
Gjennom mange generasjoner har sjokoladen med kjeks inni vært på det norske markedet: Kvikk Lunsj. Til stor glede for mange, enten det er barn eller voksne. Ikke minst som litt ekstra hygge og energitilskudd på turer i marka. Gjerne skiturer i påsken. Eller brukt den som et kjærkomment mellommåltid på jobben. Den består av fire avlange kjeksbiter trukket med sjokolade, og er spesielt utformet for at den skal være lett å dele. Ni stykker av den populære sjokoladen spiser hver nordmann i gjennomsnitt i løpet av ett år. Det konsumeres aller mest av den i påsken hvor det selges flere hundre tonn av den. 50 millioner Kvikk Lunsj blir det produsert i året, og den blir rett og slett ansett for å være en solid del av norsk kultur.
Laget for lunsj
Johan Throne Holst heter mannen som grunnla Freia. Han regnes som en av Norges mest markante industriledere gjennom tidene, og det er mye takket være hans innsats at Freia skulle bli landets dominerende sjokoladefabrikk.
Holst sin filosofi var at sjokolade skulle være et såkalt folkeprodukt. Den gangen tenkte man ikke på søtsaker som i vår tid, hvor det er noe man helst skal begrense mest mulig. Sjokolademerker fra Freia ble rett og slett produsert for å skulle dekke bestemte behov hos forbrukeren, noe som særlig ble gjenspeilet i budskapet i reklamene. For eksempel ble Kvikk Lunsj før i tiden frontet med en kjernefamilie på skitur sammen i reklamene. Således ble sjokolade ansett som noe positivt, og med en nytteverdi for folk. I 1937 begynte Freia å produsere Kvikk Lunsj.
Så kom andre verdenskrig og produksjonen stoppet opp. Mellom årene 1941 og 1949 ble den populære kjekssjokoladen ikke produsert. Årsaken til dette var først og fremst mangel på råvarer. Særlig sukker, og man var i tillegg misfornøyd med kvaliteten på melet. Som det ligger i navnet Kvikk Lunsj var det et sentralt formål med denne sjokoladen at det skulle være en kjapp form for lunsj. Gjerne noe som hele kjernefamilien kunne dele ute på tur. Nettopp derfor er den delt i fire stenger som er lett å dele opp.
Påskefavoritt
Kvikk Lunsj er ekstra populær i påsken. Da selges det om lag hele 400-500 tonn av den. Nettopp derfor trykte Freia en periode de berømte fjellvettreglene på baksiden av papiret på den. Noe som ble vanlig praksis i 1960-årene. Sjokoladen var – og er – veldig vanlig å ta med på skiturer på fjellet for eksempel. Kanskje har du selv tenkt å ta den med på påsketuren i år, også?